علم سنجي(Scientometrics) دانش اندازه گیری و تحلیل علم است که به سنجش تولیدات علمی پژوهشگران و سازمان ها در قالب متغیرهای کمی می پردازد.
و تعریف دیگر: آن دسته از روشهای کمّی را که به تحليل علم بهعنوان يک فرآيند اطلاعاتی تأکیددارند ”علمسنجی“ مینامند.
وجود واژۀ “سنجی” در پایان حوزههای سنجشی نظیر علمسنجی، حاکی از این است که سنجش، بخشی از کارهای این حوزه را تشکیل میدهد. با توجه به سرچشمه اصلی ظهور علمسنجی و همچنین بر اساس دامنه مفهومی آن ، علمسنجی بیش از هر چیزی برای ارائه خدمت به سیاست علم تولد یافته است و همین نکته، اصلی ترین فلسفه وجودی آن را تشکیل میدهد. علمسنجی یکی از متداول ترین روش های ارزیابی فعالیت های علمی و مدیریت پژوهش است. بررسی کمّی تولیدات علمی، سیاست گذاری علمی، ارتباطات علمی دانش پژوهان و ترسیم نقشه علم، برخی از موضوعات این حوزه اند.
ترسیمی از روابط بین علمسنجی و سایر حوزههای موضوعی همسایه
برگرفته از: عصاره، فریده ودیگران. ازکتابسنجی تا وب سنجی: تحلیلی بر مبانی، دیدگاه ها، قواعد و شاخص ها. تهران:کتابدار، 1388.
همگام با روند رو به رشد توليدات علمي در حوزه علوم پزشكي و ضرورت سنجش و ارزيابي توليدات علمي دانشگاه با استفاده از شاخصهاي پذيرفته شده بينالمللي و فراهم کردن امكان مقايسة آنها ،واحد علم سنجي دانشگاه در حوزه معاونت پژوهشي از خرداد سال 1390 راه اندازي شد و از 1395 يکي از واحدهاي مديريت اطلاع رساني پزشکي و منابع علمي دانشگاه شد.
مهمترين هدف از راه اندازي اين واحد در دانشگاه، تهيه و ارائه اطلاعات مستند و تصويری روشن از وضعيت توليدات علمي منتشر شده اعضاي هيات علمي دانشگاه براي هدايت برنامهريزان و سياستگذاران علمی و پژوهشی دانشگاه است.